Gondolatok a gondolattérképről - Cikkajánló

Ahogy korábbi bejegyzésünkben is ígértük, szeretnénk jobban elmélyülni a gondolattérképek világában.

Gondolnánk-e, hogy milyen hatékony lehet a gondolattérkép? 

Gondolattérkép a gondolattérkép készítéséről


Először magam is szkeptikus voltam, amikor több kurzusunkon is elkezdtük gondolattérképek, illetve ötletbörze (brainstorming) segítségével feldolgozni a tanórai anyagokat. Miért nem lehet egyszerűen jegyzetet készíteni az órai anyagról? Hogy fogom így megtanulni a vizsgára? Aztán a legnagyobb meglepetést az okozta számomra, amikor többen úgy jelentek meg a vizsgákon, hogy kezükben nem a jól megszokott, tömör gondolati pontokba szedett tételeket szorongatták, hanem tételenként egy-egy gondolattérképet...Őszintén szólva szkeptikus voltam; biztos arra mennek, hogy valahogy átcsússzanak a vizsgákon. Aztán ahogy nőtt a vizsgákra megtanulandó anyagok mennyisége, beláttam, hogy képtelen vagyok a tanulnivaló végére érni hagyományos módszereimmel, és elkezdtem gondolattérképeket készíteni. A hatás nem maradt el!
  1. Kifejezetten szórakoztató gondolattérképeket készíteni! Nem unalmas, mechanikus tevékenység, mert folyamatos gondolkodást, odafigyelést igényel.
  2. Esztétikus. Sokkal jobb szép, színes ábrák áttekintésével tanulni, mint azokat a bizonyos "apró betűs"  részeket tanulmányozni.
  3. Rövid, tömör, a leggyorsabb módszer a vizsgák, nagy megmérettetések előtti ismétlő áttekintéshez.
  4. Olyan összefüggéseket is felfedezhetünk segítségével, melyek felett egy szöveg tanulmányozása során elsiklik a figyelmünk.
  5. Segít, hogy globálisan rálássunk a tananyagra, így az összefüggő információk hálójából könnyebben és gyorsabban tudjuk előhívni a megfelelő információt. Ezáltal hatékonyabb lesz a tanulásunk, és ötös a vizsgánk...
Ahogy azonban, a bejegyzés címében is szerepel, nem saját gondolatainkon keresztül szeretnénk bemutatni a módszer részleteit, hanem egy olyan cikk segítségével, mely mindenki számára érdekes információkat tartalmaz a Gondolat Térkép módszerről, annak hatékony alkalmazásáról, rendkívül olvasmányosan, érveit tudományos tényekkel alátámasztva.


Íme a cikk: http://www.diszlexia.hu/mindmaptani.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése